در بخش انرژی شرکت راشا سازه، ارزیابی و طراحی ساختمانها بر پایه رویکردهای علمی و محاسباتی انجام میپذیرد و تمرکز آن بر سه محور اصلی است: برآورد بار حرارتی، تحلیل سازگاری حرارتی با نیازهای ساکنین، و ارزیابی نور روز در فضاهای داخلی. این فرآیند با انجام محاسبات دقیق بر اساس مدلهای ترمودینامیکی و تحلیلهای محیطی و اقلیمی، مصرف انرژی ساختمانها را به حداقل ممکن کاهش داده و بهرهوری انرژی را به حداکثر می رساند.
در مرحله ارزیابی طرح، تیم متخصص ما با تحلیل وضعیت حرارتی ساختمان، اقدام به طراحی راهکارهای فنی و عملیاتی جهت بهبود سازگاری حرارتی ساکنین در داخل فضاها مینماید. همچنین، ارزیابی نور روز در فضاهای مختلف، با هدف بهرهبرداری بهینه از نور طبیعی و کاهش مصرف برق برای روشنایی، انجام میشود. این اقدامات علاوه بر کاهش هدررفت انرژی، نقش مهمی در بهبود کیفیت محیط داخلی و سلامت ساکنین دارند.
پس از انجام برآوردهای اولیه، تیم تخصصی با تحلیل نتایج و بررسیهای عملیاتی، مطالعات و اقدامات لازم برای بهینهسازی مصرف و مدیریت هوشمند انرژی را آغاز میکند. فرآیند این بهینهسازی از طریق تعامل رفت و برگشتی مستمر با تیم طراحی معماری صورت میگیرد، به گونهای که تمامی جنبههای زیربنایی، عملکردی و زیباییشناختی معماری در کنار بهبود عملکرد انرژی، به دقت همراستا میشوند.
در نتیجه، این رویکرد جامع و علمی، نه تنها پاسخگوی نیازهای عملکردی و زیباییشناسانه پروژه است، بلکه تضمین میکند که ساختمانها با حداقل مصرف انرژی و حداکثر بهرهوری در طول عمر مفید خود عمل کنند، و نقش موثری در تحقق ساختمانهای سبز و پایدار داشته باشند.
برآورد بار حرارتی با تحلیل دقیق بارهای گرمایی و سرمایی ساختمان، امکان تعیین نیازهای واقعی سیستمهای تهویه و سرمایش و گرمایش را فراهم میسازد، که در نتیجه میتوان تجهیزات مناسب و با راندمان بالا را انتخاب کرد و مصرف انرژی را کاهش داد. در این فرآیند، از مدلهای ترمودینامیکی مبتنی بر نرمافزارهای تحلیل حرارتی مانند EnergyPlus استفاده میشود که بر اساس دادههای اقلیمی، هندسی، مصالح و عملکردهای معماری، بارهای حرارتی را محاسبه میکند. این مدلها با شبیهسازی دورههای زمانی مختلف، تاثیر پارامترهای متنوع مانند سایبان، عایقکاری حرارتی، مصالح، بام سبز و دیگر پارامترهای معماری غیر فعال را در صرفهجویی انرژی ارزیابی مینمایند.
در محیطهای انسانمحور امروزی، تأمین آسایش حرارتی برای ارتقاء بهرهوری، خلاقیت و توانایی تفکر عمیق فرد اهمیت حیاتی دارد. متغیرهای آب و هوایی اساسی نظیر دما، رطوبت، تابش و جریان هوا نقش کلیدی در تعیین دامنه آسایش حرارتی ایفا میکنند، اما ماهیت متغیر و فرهنگی هر فرد و جامعه، میزان محدوده راحتی حرارتی را تحت تأثیر قرار میدهد. بر این اساس، دو رویکرد اصلی در تحلیل و طراحی این محدوده وجود دارد: مدل آسایش حرارتی ایستا، که فرض میکند رفتار و نیازهای انسانی ثابت هستند، و مدل سازگاری حرارتی که بر قابلیت تطابق و تغییر رفتار انسان در پاسخ به تغییرات محیطی تأکید دارد. در نتیجه، تئوری سازگاری حرارتی مفهومی پویاست و با واقعیتهای زندگی انسان در تعامل با محیط آن تعریف میشود و در طراحی معماری و سیستمهای تهویه، این رویکرد توانسته منجر به پیشنهاد استراتژیهای هوشمند و انعطافپذیر جهت افزایش آسایش و کاهش مصرف انرژی شود.
ارزیابی نور روز با بهرهگیری از مدلهای شبیهسازی نور طبیعی، مانند Radiance یا Daysim، صورت میگیرد که امکان تحلیل میزان تابش طبیعی در هر نقطه از فضا را فراهم میآورند. این ابزارها پارامترهایی مانند میزان بهرهوری از نور طبیعی، توزیع نور، و شدت تابش در زمانهای مختلف روز و سال را اندازهگیری میکنند. نتایج این تحلیلها، در طراحی پنجرهها، سایبانها، و نماهای ساختمان تأثیرگذار است، و باعث کاهش نیاز به روشنایی مصنوعی و کاهش مصرف انرژی برق میشود. همچنین، اتخاذ استراتژیهای بهینهسازی نور طبیعی، کیفیت محیط داخلی و مصرف انرژی را بهبود میبخشد.
جهت بهبود عملکرد انرژی در ساختمانها، هم از پارامترهای معماری غیرفعال مانند سایبان، عایق حرارتی، مصالح مناسب، ظرفیت حرارتی، بام سبز، جهت گیری مناسب بنا در اقلیم و غیره، و همچنین فناوریهای نوین مانند سیستمهای کنترل هوشمند، و پنلهای خورشیدی در طراحی ساختمانها بهکار میرود. تعامل مداوم و رفت و برگشتی بین تیمهای تحلیل انرژی و طراحی معماری، تضمین میکند که مواردی مانند طراحی ساختاری و نما منجر به کاهش بارهای حرارتی و بهرهوری بهینه از منابع انرژی تجدیدپذیر شوند. این رویکرد، با کاهش مصرف سوختهای فسیلی، کاهش انتشار گازهای گلخانهای، و بهبود دوام و انعطافپذیری ساختمانها، اثرات زیستمحیطی پروژهها را بهطور قابل توجهی کاهش میدهد.
شرکت راشا با بهرهگیری گسترده از مباحث مبحث ۱۹مقررات ملی ساختمان، همچنین با طراحی معماری غیر فعال خورشیدی و به کارگیری مصالح با ضریب انتقال حرارتی پایین، محاسبات عایق کاری حرارتی ساختمان، محاسبات سایبان، طراحی نماهای هوشمند، و به طور کلی شبیه سازی عملکرد ساختمان، سهم قابل توجهی در کاهش مصرف انرژی ساختمانها ایفا میکند.
در شرکت راشا، ما برای اجرای دقیقترین و موثرترین تحلیلهای انرژی، از نرمافزارهای پیشرفته بینالمللی مانند EnergyPlus، DesignBuilder، OpenStudio و TRNSYS بهره میگیریم. این ابزارهای قدرتمند امکان شبیهسازی چند بعدی و جامع مصرف انرژی، تحلیل بار حرارتی، تحلیل نور روز، آسایش حرارتی، و همچنین مطالعه اثرات طراحی نما و سیستمهای معماری غیر فعال بر روی عملکرد کلی ساختمان را در شرایط اقلیمی مختلف فراهم میآورند و به این ترتیب پروژههای راشا نشان دهنده بهترین استانداردهای معماری و طراحی پایدار است که هم در کاهش هزینههای عملیاتی و هم در ارتقاء رضایتمندی و رفاه ساکنین تاثیرگذار است.